Oasis var ett brittiskt rockband som bildades år 1991 i Manchester. När gruppen först bildades kallade de sig själva för The Rain men bytte namn relativt snabbt. Oasis bestod av fem medlemmar som byttes ut ganska ofta och hade två frontfigurer. Gruppen var endast aktiv fram till 2010, men medlemmarna fortsätter än idag med att skapa musik. En av frontfigurerna, Noel Gallagher, valde att fortsätta sin karriär som soloartist. Den andra frontfiguren, Liam Gallagher bror till Noel, bildade istället ett nytt band tillsammans med de resterande medlemmarna.

Det andra albumet som Oasis släppte kom till att bli Storbritanniens tredje mest sålda. På detta album fanns låtar som ”Don’t look back in anger” och ”Wonderwall”.

Jämfört med andra kända musikgrupper var Oasis inte aktiva särskilt länge. Men de hann göra en hel del. De släppte flera album, åkte på turnéer och blev tilldelade ett flertal utmärkelser. En utmärkelse de fick var från tidningen Rolling Stone. De utsåg Definitely Maybe, gruppens debutalbum, till det 17:e bästa albumet någonsin.

År 1995 blev bandet ”årets utländska grupp” under Rockbjörnen och deras album (What’s the Story) Morning Glory? blev utsett till ”årets utländska skiva”.