Många musiker är egenföretagare eller frilansare, vilket innebär att inkomsten kan se olika ut från månad till månad. Att jobba som musiker kan vara svårt ekonomiskt och därför tänkte vi i det här inlägget ge dig några tips på hur du kan tjäna extra pengar så att du kan dryga ut kassan lite mer och kunna fortsätta jobba som musiker.

Sälja saker

Du behöver förhoppningsvis inte sälja allt du äger för att kunna överleva som musiker. Men däremot finns det en hel del saker som du kan sälja för att tjäna lite extra pengar. Här är några exempel:

Smycken

Har du smycken av silver, guld eller av ädelstenar som du inte använder? Då kan du sälja dem och få bra betalt för det. Har du smycken av guld kan du sälja ditt guld till ett företag som köper upp dina smycken och få en peng för det. Då beställer du ett kuvert, packar ner ditt smycke och skickar det till företaget. När de har mottagit ditt kuvert och värderat smycket får du betalt.

Kläder

Om det var ett tag sedan du rensade i din garderob kan det vara en bra idé att rensa dina kläder och låta de kläder som är hela och rena gå till försäljning. Du kan använda dig av dina sociala medier och annonsera där att du säljer kläder eller så kan du lägga upp dina kläder till försäljning på en sajt där man säljer begagnade grejer.

Är du ett stort fan av till exempel ABBA och har kläder med dem som du inte använder finns det garanterat någon där ute som är villig att ge dig en bra peng för plagget. En del av deras äldre plagg kan du få riktigt bra betalt för. Så gå igenom de kläder du har och testa lägg ut dem för försäljning.

Ge lektioner

Att lära sig spela ett instrument är det många som vill. Men det är inte enkelt på egen hand. Därför kan det vara en bra idé att du börjar ge lektioner i det instrument du spelar. Att ge lektioner i musik är kanske inte det sätt du tänkt dig att du skulle jobba med musik. Men det är ett bra sätt att knyta kontakter och framför allt så får du ju fortfarande hålla på med musik. Dessutom får du möta andra människor som också tycker om musik.

För att börja ge ut lektioner i ett instrument eller i sång kan du sätta ut en annons. Det kan vara svårt att veta hur mycket man ska ta betalt. En sak du kan göra om du är osäker är att öppna din sökmotor och söka efter privatlektioner i exempelvis gitarr för att se vad andra tar i timman.

Något som kan vara bra att tänka på när du ska hålla i lektioner är att det är viktigt att du är pedagogisk och tålmodig.