Abba är en popgrupp från Sverige som gav ut musik mellan början av 1970-talet till början av 1980-talet. De tog en paus från gruppen i samband med att medlemmarnas äktenskap tog slut. Gruppen återförenades dock 2017 för att spela in ett par nya låtar. Medlemmarna i gruppen var Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog och Anni-Frid ”Frida” Lyngstad. Namnet på gruppen kommer från den första bokstaven i medlemmarnas namn.

Andersson och Ulvaeus var personerna som skrev alla låtarna gruppen spelade in. De skrev även tillsammans med sin manager, Stikkan Andersson, fram till slutet på 70-talet.

Gruppens första album kom ut 1973 under namnet ”Ring Ring”. De deltog året därpå i Eurovision Song Contest, vilket kom till att bli deras internationella genombrott. De framförde då ”Waterloo”, vilket blev vinnarbidraget.

Abba anses vara en av de största grupperna i musikens historia. De har sålt över 400 miljoner skivor och är en av de få grupper som nått framgång på alla kontinenter. Under 70-talet var de en av världens mest framgångsrika grupper, försäljningsmässigt, inom alla kategorier.

År 2010 blev Abba invalda till Rock and Roll Hall of Fame. De blev dessutom invalda till Swedish Music Hall of Fame fyra år senare.