The Cure är en brittisk rockgrupp som bilades i Crawley år 1976. När de först bildades gick de under namnet Easy Cure men bytte till slut till The Cure. Gruppens storhetstid var under 1980-talet. De revolutionerade då synt- och gothgenren med sin unika musikstil, även fast de själva inte anser att musiken passar in i gothgenren.

Robert Smith är den enda medlemmen i bandet som varit med sedan början. Han spelar gitarr, sjunger och är en låtskrivare. Han anses vara den dominerande effekten i bandet, både visuellt och musikaliskt. Smiths image har inspirerat både tusentals gothare och även filmskaparen Tim Burton. Det var främst Smiths spretiga hår och slarviga sminkning som fick flera att vilja vara som honom. Förutom Robert Smith har gruppen fyra andra medlemmar, Simon Gallup, Roger O’Donnell, Jason Cooper och Reeves Gabrels.

Gruppen är fortfarande aktiv idag och räknas till att vara ett av de mest betydande alternativbanden i historien. I början på 2000-talet hade gruppen sålt runt 27 miljoner exemplar. Men eftersom det är över 15 år sedan så har de antagligen sålt en hel del fler exemplar.

The Cures mest framgångsrika album var Kiss me, Kiss me, Kiss me som släpptes år 1987 och Disintegration som kom ut två år senare. Men en av deras mest framgångsrika låtar är ”Friday, I’m in love” som fanns på deras nionde studioalbum Wish. Andra framgångsrika låtar var bland annat ”A Forest” från albumet Seventeen Seconds och ”Just like Heaven” från Kiss me, Kiss me, Kiss me.