Har du eller ni tankar på att starta band? Alla band behöver bandmedlemmar, är ni mindre än tre kallas det en duo – först när ni är tre eller fler är ni ett riktigt band! Trummor, bas och gitarr räcker faktiskt väldigt långt om genren ni vill spela inom är rock, pop, jazz eller blues. Steg ett för att starta band och börja göra musik är alltså att finna rätt bandmedlemmar.

Hitta rätt bandmedlemmar

Ju mer tid ni lägger ner på att verkligen bli en grupp som klickar redan från start, desto mer tid kan ni lägga på det viktigaste – att göra musik tillsammans! Har ni redan vänner eller syskon som spelar och är lite insatta i musikvärlden? Då kan det vara en god ide att knyta musikkontakter genom dem. Annars finns det en rad olika musikforum på nätet där det är gratis att annonsera efter bandmedlemmar. Ett mer traditionellt sätt är sätta upp lappar på musikaffärerna i stan. Det viktigaste är att ni faktiskt tar er tid att provspela med varandra. Ni behöver inte lyssna på exakt samma musik, eller tycka precis likadant gällande musiksmak, dock behöver ni sträva åt samma håll musikaliskt, annars kommer musikgruppen inte funka, svänga, rocka eller poppa!

Låtar, spelningar och framgångar

Låt er inspireras av hur andra låter, ser ut och arbetar med musik men skapa ert eget sound, ert eget uttryck och arbetssätt. När låtarna börja växa fram och bandet både fått spelningar och en del framgångar kommer frågorna om turnéer, posters, band t-shirts och all annan merchandise som kan ge bandet bra inkomster utöver spelningar och skivförsäljning. Ta reda på priser och idéer från t.ex. gamingmerchbranschen. Inspireras av olika webbsidor likt Gameloot och inse att det går att göra bandmerch på mer än bara posters, pins och t-shirts!

Replokalen är A och O

Egentligen är det bästa att ha en replokal innan bandmedlemmarna börjar trilla in och vill provspela. Men oftast väljs bandmedlemmar först och sedan börjar jakten på att ha ett ställe att öva på! En smidig men ofta lite dyr lösning är att hyra ljudisolerade musiklokaler från olika studieförbund eller privata musikkollektiv. Om det är någon av bandmedlemmarna som har en sommarstuga, ett garage eller ett gästhus på den egna tomten så finns det förstås möjligheter att ljudisolera och skapa en egen replokal. Ni behöver även investera pengar i instrument, tumregeln är att köpa lite bättre kvalitetsinstrument begagnat. Även PA-system och högtalare går att få till rimliga priser begagnat. Dock är det inte musikinstrumentet i sig som gör er till bra musiker. Jimi Hendrix skulle förmodligen kunna spela ett solo i världsklass på en ostämd banjo!